Нужди и желания - открит урок по предприемачество в първи "б" клас по програмите на Джуниър Ачийвмънт България

Детайли

   На 18 ноември в СУ „Стефан Караджа” бе проведен открит урок по темата „Нужди и желания”. Той е част от обучението по програмите на Джуниър Ачийвмънт България и част от Световната седмица на предприемачеството, която се провежда всяка година през месец ноември.

   В урока взеха участие учениците от първи „б” клас с класен ръководител Албена Алексиева. Това бе първи открит урок за малчуганите. Първокласниците се справиха отлично с поставените задачи. Децата си спомниха откъси от разказа „Ани и панаира”, който бе водещ за урока. Малката Ани изработва  разделители за книги за  есенния панаир на своето училище. За да ги продаде, търси помощ от своята леля Соня. В края на панаира Ани вече е спечелила осем лева. С част от тях заплаща билетчетата си за виенското колело и въртележките, а останалите пуска в своята касичка, за да купи подарък на леля Соня. 


    Вървейки по стъпките на Ани, учениците изработиха касички. Разговаряха по темата „Нужди и желания”. Правилно определиха кои са нещата, от които се нуждае всеки от нас и от какво бихме могли да се откажем. Гласуваха с картите Джуниър. Изгледаха кратък анимационен филм, който им показа, че могат да бъдат по-смели, да опитват нови неща, да помагат на своите родители, и че са достатъчно големи, за да се справят сами с трудностите.

   В края на часа всички получиха задача да спестяват пари в изработените от тях касички. Госпожа Албена Алексиева обясни, че в  последния учебен ден на старата година всяко от децата трябва да каже колко пари е спестило и какво е решило да прави с тях-дали да удовлетвори някое свое желание или да помогне на човек в нужда.

   Този открит урок е седми пореден за Албена Алексиева, която от години работи по програмите на Джуниър Ачийвмънт България. Като обучител на ученици и учители по тези програми, тя прилага нови методи на работа, като се старае да е в крак със съвременното българско образование. Програмите Джуниър са свързани с ранното професионално ориентиране и оформяне личността на ученика като активна страна в живота.

Пълният запис на урока може да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=EMVPbO2Hv_o&t=2034s

   
© HKKDesign & СОУ "Стефан Караджа"